Close

Конкурс по превод на песен от френски на български език

Уважаеми госпожи и господа, скъпи колеги,

По повод 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията Министерството на външните работи на Република България организира конкурс за превод на песен от френски на български език.

Съорганизатори на конкурса са Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и катедра „Романистика” към СУ „Свети Климент Охридски”. Конкурсът ще се осъществи в партньорство с Френския институт в България, Центъра на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Университетската организация на Франкофонията, посолството на кралство Мароко в България и Групата на посланиците франкофони в България.

Целта на конкурса е да популяризира изучаването на френски език сред учениците и студентите и да се засили мотивацията на учещите френски език и на техните преподаватели.

Конкурсът е насочен към учениците от десети, единадесети и дванадесети клас на профилираните паралелки с интензивно изучаване на френски език и към студентите франкофони в българските висши училища. Той ще бъде проведен в две отделни категории, съответно за ученици и за студенти.

За превод ще бъдат предложени по два текста на популярни песни на френски език, подбрани от организаторите сред песните на изпълнителите, които ще участват на Международния фестивал Francofolies de Bulgarie на 16-17 юни 2023 г. в Пловдив. Текстът на български език трябва да бъде подходящ за изпяване.

Участниците превеждат самостоятелно текстовете от френски на български език и изпращат преводите си на следния адрес: BG-OIF@mfa.bg до 27 май 2023 г.

След получаване на преводите те ще бъдат засекретени и предложени за оценка и класиране на вниманието на национално Луи в състав: проф. дфн Паисий Христов, проф. дфн Весела Генова и Атанас Сугарев.

Награди:

Голямата награда: посещение в Централата на Международната организация на Франкофонията в Париж.

Поощрителни награди: пропуски за Международния фестивал Francofolies de Bulgarie на 16-17 юни 2023 г. в Пловдив, книги на издателство „колибри”, награди от посолства на франкофонски страни в България.

Публикуване:

Отличените преводи ще бъдат публикувани на сайта на АПФБ (apfb-bg.org) и на Фейсбук страницата на Специалност Френска филология” (https://www.facebook.com/lettresfrancaises/).

По-подробна информация ще получите от PDF файла

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Site Login
Lost your password?

(close)